Przyczyna numer jeden przyspieszonego starzenia się

Kategoria: Zdrowa cera
20

Czujesz się wzdęta, zmęczona pod koniec treningu i ogólnie masz problemy z przetrwaniem dnia, nawet jeśli to nie jest ten czas w miesiącu?

Jeśli brzmi to znajomo, możesz mieć do czynienia z przewlekłym stanem zapalnym.

Przewlekły stan zapalny i ból może siać spustoszenie w organizmie i jest jedną z głównych przyczyn przyspieszonego starzenia się, ale dzięki połączeniu odpowiednich pokarmów i zbilansowaniu diety, jego skutki można zminimalizować w ciągu kilku dni.

Krótkotrwałe stany zapalne są sposobem organizmu na radzenie sobie z traumatycznymi przeżyciami. Reakcja zapalna zwiększa przepływ krwi i sprzyja gojeniu - pomyśl o ukąszeniach komarów lub bolesności mięśni po treningu.

Jak przewlekły stan zapalny wpływa na twoje zdrowie

Przewlekły stan zapalny to zupełnie inna sprawa i w dłuższym okresie czasu może stać się poważnym problemem.

Zwykle jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do praktycznie każdego rodzaju choroby zwyrodnieniowej, w tym cukrzycy typu 2, alergii, chorób serca, raka i choroby Alzheimera.

Często jest niezdiagnozowany i jest główną przyczyną przyspieszonego starzenia się.

Kiedy doświadczasz przewlekłego stanu zapalnego, organizm wytwarza związki, które wyzwalają odpowiedź immunologiczną prowadzącą do objawów takich jak obrzęk, zaczerwienienie, zmęczenie i podrażnienie.

Stawy i więzadła mogą być sztywne, a tętnice mogą puchnąć. Depresja i niepokój zwykle dołączają do symfonii, a obciążający wpływ na układ odpornościowy skutkuje ogólnym złym samopoczuciem i zmęczeniem.

Mogą również wystąpić wzdęcia, gazy i niestrawność.

W odniesieniu do skóry, może ona być bardziej podatna na zmarszczki, zwiotczenie i uszkodzenia słoneczne.

Najlepszym sposobem na zdiagnozowanie tego stanu jest badanie krwi w celu sprawdzenia markerów, takich jak związek zwany białkiem C-reaktywnym, którego poziom wzrasta w odpowiedzi na stan zapalny.

Kilka innych czynników, które mogą wpływać na przewlekły stan zapalny to stres, otyłość, palenie tytoniu, wolne rodniki i toksyny środowiskowe.

Dieta jest zazwyczaj jednym z głównych czynników, dlatego najlepiej unikać pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), które powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Aby utrzymać przewlekły stan zapalny na dystans, ważne jest, aby jeść pokarmy przeciwzapalne, a także unikać pokarmów, które mogą wywołać stan zapalny.

Najlepiej jest trzymać się z dala od oczywistych winowajców, takich jak cukier i kwasy tłuszczowe trans, które znajdują się w uwodornionych tłuszczach. Najprostszym sposobem na wyeliminowanie tych dwóch okropnych produktów jest unikanie wszystkiego, co białe i w opakowaniu!

starsza pani

Zamień je

  • Soki owocowe ? świeże soki warzywne Płatki owsiane i mąka pszenna ? quinoa i nasiona chia Mięso i drób ? organiczny drób z wolnego wybiegu i wołowina karmiona trawą Masło orzechowe ? masło migdałowe i z orzechów makadamia, tahini Oleje roślinne, takie jak rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, krokoszowy ? oleje kokosowe, oliwa z oliwek, awokado Mleko mleczne i produkty uboczne ? mleko z orzechów nerkowca lub migdałów, jogurt kokosowy Ryby zawierające wysoki poziom rtęci, takie jak marlin, makrela i miecznik ? dziki łosoś atlantycki i pstrąg tęczowy, pakowane w wodę małże, sardynki i białe ryby.

Inne pokarmy o działaniu przeciwzapalnym obejmują:

  • Burak - zawiera związek o nazwie betaina, potężny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym. Zawiera również folian, który pomaga w naprawie DNA i wzmacnia czerwone krwinki. Dodawaj świeże buraki do sałatek lub soków warzywnych. Kabaczek - zawiera przeciwzapalne karetonoidy, w tym luteinę, beta-karoten i zeaksantynę, które pomagają w walce ze starzeniem się. Kiełki brukselki - są doskonałym źródłem witaminy K, która pomaga regulować przewlekły stan zapalny, oraz glukozynolanów, które przekształcają się w związki przeciwzapalne. Spróbuj dodać je do stir fries i curry lub lekko ugotuj na parze i dodaj szczyptę tamari i tahini. Czosnek, zielona herbata, czerwone wino, zioła i przyprawy, takie jak imbir, curry, cynamon, kurkuma i rozmaryn.