Jak stosować olejek z opuncji figowej na twarz?

Kategoria: Zdrowa cera
22

Olejek z opuncji figowej z certyfikatem jest prawdziwym skarbem dla praktycznie każdego rodzaju cery. Pomoże w przypadku wielu problemów skórnych, zaś jego właściwości sprawią, iż może być określany w roli naturalnego botoksu. Warto zatem przyjrzeć się nieco bliżej temu jakże unikatowemu specyfikowi. 

Opuncja figowa jest popularnym gatunkiem kaktusa pochodzącym z Meksyku. Jej cechą charakterystyczną są podłużne albo okrągłe kolczaste owoce, które przybierają barwy od żółtek do czerwonej. W środku mają one pestki, z których to właśnie wytwarza się olej. 

Celem powstania jednego litra olejku, potrzebne będzie aż milion nasion uzyskanych z około 500 kg owoców. Z tego względu specyfik ten nazywa się czasami najcenniejszym olejem na świecie. 

Olejek z opuncji figowej: właściwości

Olejek otrzymywany z pestek opuncji figowej, bogaty jest w substancje dobroczynne, które poprawiają znacząco kondycję naszej skóry. Jego najważniejszym składnikiem jest kwas linolowy zaliczany do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odznacza się on właściwościami, które wspierają procesy regeneracyjne skóry i zapewniają jej właściwe nawilżenie. Kwas linolowy nie jest wytwarzany przez nasz organizm, dlatego trzeba go dostarczyć z zewnątrz. 

Cenne dla naszej skóry są również zawarte w tym olejku fitosterole, które odpowiadają za wzmocnienie naturalnej bariery ochronnej komórek i odpowiadają za pobudzanie procesów ich odnowy. Poza tym, dodają skórze elastyczności i jędrności, jak również potrafią łagodzić podrażnienia i regulować wydzielanie łoju. Ostatnia z zalet, na pewno zainteresuje wszystkie posiadaczki cery mieszanej albo tłustej. 

Olej z opuncji figowej bogaty jest w witaminę E, która ma przeciwzapalne działanie, jak i chroni przed wolnymi rodnikami, a dzięki temu potrafi zahamować procesy starzenia się naszej skóry. 

Olej z pestek opuncji figowej daje widoczne rezultaty już od pierwszego użycia. Za jego sprawą, skóra staje się napięta i nawilżona, a ponadto uzyskuje zdrowy i delikatny blask. Żeby jednakże uzyskać trwałe efekty, trzeba stosować tej kosmetyk regularnie. 

Olejek ten jest zalecany szczególnie dla cery dojrzałej, ponieważ głęboko nawilża i uelastycznia ją. Zapobiega dzięki temu powstaniu zmarszczek i wygładza już powstałe, zapewniają przy tym rezultat w pełni naturalnego liftingu. Wyrównuje także koloryt i dodaje skórze miękkości. 

Preparat ten sprawdzi się również w przypadku cery trądzikowej i tłustej. Działa przeciwzapalnie i wykazuje właściwości normalizowania pracy łojowych gruczołów, a poza tym przeciwdziała powstaniu blizn po wypryskach. Wspomaga również redukowanie widoczności już powstałych śladów. Pomimo oleistej konsystencji, nie zostawi na powierzchni skóry tłustego filmu.

olejek z opuncji figowej

Jak stosować olejek z opuncji na twarz?

Olej z pestek opuncji figowej, można stosować na dekolt, szyję i twarz, jak i na obszary na skórze mające małą elastyczność (przykładowo na dłoniach, wokół oczu czy ust), czyli miejsc, gdzie symptomy starzenia pojawiają się dosyć wcześnie. Olejek z opuncji figowej to gęsty olej, dlatego zwykle stosuje się go celem pielęgnacji na noc. Na dzień rekomendowane jest używanie szybko wchłaniającego się i lekkiego serum olejowego z opuncji z dodatkiem mleczka pszczelego. Serum bardzo dobrze wygładza, dotlenia, nawilża i stanowi znakomity podkład pod makijaż. 

Jak używać?

  • w roli dwufazowego nawilżacza w połączeniu z żelem/kwasem hialuronowym,
  • jako dodatek do ulubionego kremu, który będzie wzmacniał jego działanie,
  • zamiast kremu, na lekko nawilżoną skórę wmasować 2-3 kropelki olejku. 

Dla tych osób, które pragną stosować w pełni naturalną pielęgnację nie tylko na noc, proponowana jest lżejsza wersja olejku pod postacią kremów z olejkami: z róży, arganu czy też opuncji, żeby w ten sposób zapewniać skórze wartościowe składniki zawarte w tychże substancjach. 

Olejek z opuncji figowej, możemy nabyć w sklepie z kosmetykami naturalnymi, jak i kosmetycznymi półproduktami, jak i w wybranych aptekach. Z uwagi na skomplikowany i długu proces pozyskania jego ceny są raczej wysokie - za buteleczkę mającą pojemność 10 ml, trzeba będzie zapłacić około 40 zł. Produkt ten zaliczany jest jednakże do niezwykle wydajnych, ponieważ jednorazowo zużywa się tylko parę kropelek, dlatego też nawet niewielkie opakowanie starczy na dłuższy czas. 

Warto, abyśmy zwracali uwagę na pochodzenie danego kosmetyku i kupowali go wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, które dysponują właściwymi certyfikatami. Niekiedy bowiem olejek z pestek opuncji figowej, może być rozrzedzany za pomocą innych olejów i sprzedawany w roli pełnowartościowego produktu.